Projektien historiaa

Vaaka ry on järjestänyt vuodesta 2000 jo useita kymmeniä erilaisia projekteja, joiden kohteet löytyvät niin kotimaasta kuin ulkomailtakin. Tästä löydät listan vuosien varrella tehdyistä projekteista:

HAMMASKEIJU I-IV - Vaakalaiset ovat lahjoittaneet vuosina 2005, 2006, 2008 ja 2010 hampaidenhoitovälineitä ja hammasesitteitä kummi- ja muihin kohteisiin Venäjän Karjalassa ja Libanonissa.

JOULUKAMPANJA - Vaakalla on ollut erilaisia joulukeräyksiä vuodesta 2001 asti. Jäsenet ovat keränneet muiden muassa pehmoleluja, kirjoja, videokasetteja ja villasukkia ensi- ja turvakotien lapsille, neuloneet tossuja TAYS:in Vauvaperheyksikön vauvoille ja koonneet joulukasseja Värtsilän ja Narvan vähävaraisille lapsiperheille.

KAKARAKASSI - Syyskuussa 2001 vaakalaiset organisoivat keräyksen, jossa kerättiin Kakarakasseja Venäjän Karjalaan lapsille vauvaikäisistä koululaisiin. Kasseja kertyi yli 18 000 kappaletta.

KALENTERI - Vaaka ry on julkaissut oman seinäkalenterin vuodesta 2002. Kalenterin teemat ovat liittyneet lapsiperheiden arjesta juhlahumuun. Kalenterin kuvissa ovat yleensä esiintyneet jäsenten omat lapset.

KAPIOKIRSTU - Vaaka ry on kerännyt vuodesta 2006 alkaen yhtenä aluetoiminnan muotonaan kapiokirstuja Sortavalan lastenkodista poismuuttaville nuorille. Setti sisältää mm. astioita, ruuanvalmistusvälineitä, liinavaatteita ja hygieniatarvikkeita.

KESKOSVAATTEET - Vaakalaiset ovat neuloneet ja ommelleet keskosvaatteita kotimaisten sairaaloiden keskosvauvoille jo useana vuotena.

KESTOVAIPPAKERÄYS - Keväällä 2003 Vaaka keräsi kestovaippoja kamputsealaiseen lastenkotiin. Kamputsean Lasten puolesta ry vei vaipat perille. Lahdenpohjan kehitysvammaisten lastenkotiin toimitettiin kestovaippoja keväällä 2005. Osa vietiin perille vaakalaisten toimesta, osan toimitti Karjalan Apu ry.

KIRJAKASSIKERÄYS - Keväällä 2005 ja 2008 kerättiin kasseittain hyväkuntoisia kirjoja kotimaan kohteisiin: lastenkoteihin, ensi- ja turvakoteihin, neuvoloihin, sairaaloihin ja muihin julkisiin tiloihin.

KODIN KOKOINEN KASSI - Narvan sosiaalitalojen perheille kerättiin keväällä 2008 lastenvaatteita sekä siivous- ja kodinhoitotarvikkeita. Vaakalaiset veivät keräyksen saldon perille toukokuussa.

KORTSUJA KARJALAAN - Keväällä 2002 Vaaka ry keräsi rahaa ehkäisyvälineiden ostamiseksi Venäjän Karjalaan. Keräyksen tuotolla hankittiin kierukoita Petroskoin perhesuunnittelukeskukselle.

KOSKETTELUKIRJAT - Vaakalaiset ovat valmistaneet muutamia koskettelukirjoja näkövammaisille lapsille kirjasto Celiaan 2001, 2003, 2008.

KOULUREPPUJA KARJALAAN - Toukokuussa 2002 Vaaka ry keräsi lähes 6 000 koulureppua sisältöineen Venäjän Karjalan koululaisille.

KUMMIKOHTEET - Vaaka ry:llä on neljä kummikohdetta. Vaakalaiset toimittavat Sortavalassa syntyville vauvoille kummikasseja. Lisäksi yhdistyksellä on kummikoulu Haapalammella, kummipäiväkoti Värtsilässä ja kummilastenkoti Veskelyksessä. Kummikohteissa vieraillaan säännöllisesti.

LASTENVAATERYSÄYS - Vaaka keräsi lastenvaatteita yhteistyössä SPR:n kanssa vuonna 2003. Keräys tuotti n. 180 000 vaatekappaletta, jotka SPR toimitti kriisialueille ympäri maailman. Ensimmäinen erä lähti pian keräyksen jälkeen Makedoniaan.

LELUKERÄYS - Lelukeräyksiä on toteutettu vuosina 2003, 2005 ja 2008. Lelut toimitettiin mm. sairaaloihin, terveyskeskuksiin, neuvoloihin ja vastaanottokeskuksiin pääasiassa kotimaassa.

NARVAKERÄYKSET - Narvan sosiaalitalon perheille on kerätty mm. koulureppuja, vaatekasseja ja liinavaatteita. Kohteessa vieraillaan säännöllisesti.

NUORTEN PERHEIDEN KLUBI - NPK oli Vaakan ensimmäinen projekti, joka toteutettiin Suomen Ulkoasianministeriön kansalaisjärjestöjen lähialuetuella. NPK toimii Sortavalassa paikallisen naisjärjestö Nadezdan organisoimana. Klubin avajaisia vietettiin kesäkuussa 2005 ja vertaistukiryhmät aloittivat toimintansa heinäkuussa. Vuonna 2008 myös Sortavalan lähikylissä käynnistyi Karjalan nuorten perheiden klubitoiminta.

OPERAATIO PIELUS - Syksyllä 2002 vaakalaiset keräsivät Sortavalan isojen lastenkodin lapsille vuodevaatteita, lakanoita, pyyhkeitä ja päiväpeittoja. Jokaiselle lapselle annettiin myös oma henkilökohtainen joululahja.

OPERAATIO PIKKUPIELUS - Kesällä 2005 kerättiin lakanoita Sortavalan isojen lasten lastenkotiin.

PENAALIPANKKI - Jatkuva keräys kokoaa penaalien varmuusvarastoa. Penaaleita lahjoitetaan eri kohteisiin.

PETROSKOIN KOULUREPUT - Heinäkuussa 2003 vaakalaiset keräsivät Hyvä Arki ry:n ehdotuksesta koulureppuja sisältöineen Petroskoin ja Haapasalun (Viro) lastenkotien lapsille, jotka olivat Suomessa kesäleirillä. Elokuussa 2004 Vaaka lahjoitti koulureppuja Petroskoin taidekoulun ekaluokkalaisille.

PUUHA- JA SADUTUSPEITOT - Erilaisia puuha- ja sadutuspeittoja on toimitettu Sortavalan keskussairaalan hylättyjen lasten osastolle, Kosovoon, Pristinan sairaalan hylättyjen lasten osastolle suomalaisten rauhanturvaajien välityksellä ja palestiinalaisten pakolaisleirille Libanoniin Psykologien Sosiaalinen Vastuu ry:n kautta.

SIIVOUSVÄLINEKERÄYS - Vaaka ry keräsi syksyllä 2003 siivousvälineitä Sortavalan isojen lastenkotiin. Välineitä tuli niin paljon, että osa lahjoitettiin edelleen Toivon Tähdelle ja Porin Suomi - Viro -seuralle.

TAAPEROKASSIKERÄYS - Yhdistyksen kuudes valtakunnallinen suurkeräys toteutettiin huhtikuussa 2006. Taaperokassi keräsi 80-100 cm kokoisia hyväkuntoisia lastenvaatteita Venäjän Karjalan lapsille. Keräys järjestettiin yli 60 paikkakunnalla noin 45 aluevastaavan voimin.

TILKKUJEN YÖ - Vaaka ry järjestää vuosittain Tilkkujen Yön tapahtumia useilla paikkakunnalla. Tapahtumissa eri-ikäiset ihmiset kokoontuvat yhteen tekemään käsitöitä ja jakamaan elämänkokemuksiaan.

TILKKUPEITOT - Vaaka ry ottaa vastaan neulottuja ja virkattuja tilkkupeittoja vuoden 2010 loppuun.

TOILETTILAUKKU - Peseytymistarvikkeita sisältäviä pussukoita on lahjoitettu mm. Veskelyksen lastenkodin nuorille ja diakoniatyön asiakkaille kotimaassa. Jatkuvan keräyksen satoa lahjoitetaan eri kohteisiin.

TUNNUSTUSPALKINTO - Vaaka ry on myöntänyt Ursulan päivänä (21.10.) tunnustuspalkintoja ansiokkaasta työstä lasten hyväksi. Palkinnon ovat saaneet:
2001 Perhehoitoliitto ry
2002 TAYS:n päihdepoliklinikan vauvaperheyksikkö
2003 Nakurun Lapset ry
2004 Pienperheyhdistys/mieskaveritoiminta
2005 Kalvolan koulun vanhempainyhdistys
2006 Vantaalaisille vastaanottokeskusten varamummot ja -vaarit
2007 Aisti- ja kehitysvammaisten Sisu-partiotoiminta
2008 Psykologien Sosiaalinen Vastuu ry:n Kirsti Palonen
2009 Imetyksen tuki ry
2010 Pidä Kiinni -projekti / Ensi- ja turvakotien liitto


VASTAANOTTOKESKUSTOIMINTA - Keväällä 2004 käynnistettiin pysyvämpää yhteistyötä Punkalaitumen vastaanottokeskuksen kanssa. Sittemmin on tehty sekä aineellista että aineetonta yhteistyötä myös mm. Helsingin, Tampereen ja Turun vastaanottokeskusten kanssa.

VAUVAKASSI - Tästä kaikki alkoi: elokuussa 2000 Venäjän Karjalaan vietiin yli 6 000 vauvakassia ja Vauvakassiyhdistys - Vaaka ry perustettiin. Nykyisin toimitamme vuosittain vauvakassit kummikohteemme Sortavalan vauvoille jäsenistön toimesta.

VAUVAKASSI 2004 - Syyskuussa 2004 kerättiin jälleen vauvakasseja valtakunnallisena suurkeräyksenä. Yhteistyökumppaneina olivat tällä kertaa suomalaiset rauhanturvaajat (Afganistan) ja Toivon Tähti (Valko-Venäjä, Latvia ja Liettua). Keräys tuotti oman kassin n. 25 500 vauvalle.

VILLASUKKAVILLITYS - Villasukkavillitys keräsi vuonna 2004 villasukkia, jotka Psykologien Sosiaalinen Vastuu toimitti perille palestiinalaisten pakolaisleirille Libanoniin. Villasukkavillitys on yksi Vaakan jatkuvista keräyksistä.

VITAMIINIKERÄYS - Vaaka ry on kerännyt rahaa Venäjän Karjalan lapsille vitamiineihin ja lääkkeisiin vuosina 2004 ja 2006. Ne on lahjoitettu Sortavalan lastenkoteihin, synnytyssairaalaan, keskussairaalan lastenosastolle ja kummikohteisiin.

VÄRTSILÄN NUORTENTALO -projekti (2009-2010) oli Vaakan toinen projekti, joka toteutettiin ulkoasianministeriön kansalaisjärjestöjen lähialuetuella. Hankkeen avulla tuettiin kylän 13–18 -vuotiaitten nuorten ja heidän perheidensä hyvinvointia koulutuksen, vertaistukiryhmien, työpajojen ja leirien muodossa. Toiminta jatkuu paikallisten voimin.

LISÄKSI - Useilla Vaakan alueilla on omia kummikohteita ja täsmäprojekteja. Vaaka on lähettänyt muutakin apua maailmalle mm. Toivon Tähden, Karjalan Avun, SPR:n ja Vienon Kammarin kautta. Kotimaassa yhteistyötä on tehty mm. ensi- ja turvakotien sekä seurakuntien kanssa. Myös yksityisiä perheitä on avustettu sekä Suomessa että ulkomailla.